Phlebodium aureum beter bekend als de Blue Star Fern, Blauwvaren of Zinkvaren. Het is een epifytische varen. Wat betekent dat het in de natuur op een ander moederplant groeit zonder hieraan voedingsstoffen te onttrekken. Van nature afkomstig uit tropische en subtropische gebieden van Amerika. In het oerwoud vind je deze Blauwvarens hoog in de boomtoppen, maar ze kunnen gelukkig ook makkelijk als een kamerplant in pot groeien.
De golvende bladeren kunnen tot 130 cm lang en 50 cm breed worden. Ze variëren in kleur van heldergroen tot grijsgroen en zelfs blauwgroen. De bladeren zijn groenblijvend in gebieden met het hele jaar door regen, semi-groenblijvend of kort bladverliezend in gebieden met een duidelijk droog seizoen.
Phlebodium aureum
Blauwvaren
min. 15/ max. 25
Liefst Warme temperaturen & Vermijd tocht
Blauwvarens geven de voorkeur aan temperaturen van 15º-25ºC. Vermijd abrupte temperatuurschommelingen en koude tocht. Deze soort is alleen winterhard tot 5 graden. De plant sterft bij blootstelling aan lagere temperaturen.
Halfzon/Halfschaduw
Houdt niet van direct zonlicht
De Blauwvaren is makkelijk qua lichtbehoefte als het maar niet in direct zonlicht staat. De plant gedijt het best op een plek in de schaduw of halfschaduw. Langdurige blootstelling aan fel direct zonlicht kan hun bladeren verbranden en verschroeien.
1x per week
Houd de aarde Lichtvochtig
Blauwvarens genieten van wekelijkse waterbeurten, waardoor hun grond vochtig maar niet nat blijft. Ze houden hun bladeren ook graag droog, dus water vanaf de zijkanten en zonder dat haar bladeren nat worden.
Let op, laat in de herfst en winter gerust de bovenste aarde van circa 5 cm tussen de gietbeurten uitdrogen.
1x per 2 à 4 weken
Weinig voeding nodig
Geef tijdens het groeiseizoen maandelijks wat vloeibare plantenvoeding die je toevoegt aan het water bij een gietbeurt. Als de bladeren geel kleuren, geeft de plant aan dat er niet langer voldoende voedingstoffen in de grond zitten.
niet of weinig
Langzame groeier
Verpotten hoeft bijna niet bij de Blauwvaren. Het is namelijk een langzame groeier. Je kan gerust om de drie à vier jaar verpotten naar een 20% grotere pot in diameter.
luchtvochtigheid
Lekker net als in de tropen
De Blauwvaren komt oorspronkelijk uit een omgeving met hoge luchtvochtigheid. Benevel het in plaats van te sproeien, daarmee boots je haar oorspronkelijk habitat na. Zo’n omgeving kan je ook creëren door veel planten om de Blauwvaren neer te zetten of in een stomende badkamer met daglicht neer te zetten.
vermeerderen
Twee methodes
Er zijn twee methodes om een Blauwvaren te vermeerderen. De eerste is met de sporen die aan de achterzijde van het blad bevinden, maar dit is niet zo makkelijk.
Het makkelijkst is door een luchtwortel af te snijden en in het water of direct in een pot te stoppen.